Що таке циклон та антициклон

Люди весь час стежать за погодою. Перша думка зранку: що там за вікном? Від цього залежить, у що вдягнутися і як мине день. На погоду впливають циклони й антициклони. У цій статті розбираємося, у чому полягає різниця між ними.

Що таке циклон

Циклон – це висхідний повітряний вихор, що обертається, з низьким атмосферним тиском у центрі, який збільшується до його периферії. Циклони зароджуються в помірних і полярних широтах двох півкуль під час зіткнення різних мас повітря та під впливом обертання Землі. Температура в центрі циклону зазвичай нижча, ніж по краях. Його швидкість може досягати 120 км/год, але в середньому становить близько 40 км/год.

Типи циклонів

Є кілька типів циклонів, які різняться між собою місцем, де вони зародилися, швидкістю руху та іншими метеорологічними характеристиками:

  • Арктичні циклони, також відомі як полярні мінімуми, утворюються через холодне повітря, що рухається над теплими водами.
  • Тропічні циклони виникають внаслідок спрямування вітрів в області низького тиску та випаровування теплої поверхневої води з утворенням хмари навколо вітрів, що циркулюють.
  • Мезоциклони, також звані мезомасштабними циклонами, виникають через сильні грози, що створюють вирву, яка підіймається, з дуже високою швидкістю вітру.
  • Позатропічні циклони, також відомі як середньоширотні, з’являються в районах помірних широт. Щорічно у позатропічних широтах виникають сотні циклонів, які визначають погоду на великих територіях.

Що таке антициклон

Антициклон – це атмосферний вихор з областю високого атмосферного тиску в центрі, який зменшується в міру просування до периферії. У Північній півкулі він рухається за годинниковою стрілкою, у Південній – проти.

Антициклони розрізняються за географічним районом зародження. У такому разі виокремлюють азійський, арктичний, антарктичний, північноамериканський і субтропічний антициклони. Також можна розділяти антициклони за швидкістю пересування.

Типи антициклонів

  • Стаціонарний антициклон – антициклон, який залишається на одному місці протягом тривалого часу.
  • Малорухомий антициклон – антициклон, який повільно переміщується територією.
  • Рухомий антициклон – антициклон, який переміщується зі швидкістю близько 30-40 км/год.

Різниця між циклоном й антициклоном

Кожен із вас бачив прогноз погоди, де ведучий на карті показує ареали синього і червоного кольорів із літерами «Н» і «В» відповідно. Це і є циклони та антициклони, і від їхнього впливу залежатиме погода в регіоні.

Основна відмінність між циклонами й антициклонами полягає в їхньому атмосферному тиску, погодних умовах і впливі на клімат. Нині, коли весна вступає у свої повні права, частіше над нами циркулюють антициклони, завдяки яким ми тішимося сонячній погоді та ясному небу.

Україна розташована на території Євразії в південно-східній частині Східно-Європейської рівнини. Тому циклони у нас обертаються в атмосфері проти годинникової стрілки, а антициклони – за годинниковою.

Відмінності циклону від антициклону простими словами

  • Тиск. Циклон – область низького тиску, антициклон – область високого тиску.
  • Погода. Циклон приносить опади, зниження температури та низький тиск, антициклон – ясну погоду, відсутність опадів і високий тиск.
  • Рух. Циклон рухається так, що засмоктує океанічні повітряні маси, антициклон відштовхує їх.
  • Розмір. Циклон має діаметр до 4-6 тис. км, антициклон – менший, у середньому близько 2 тис. км.

Більше публікацій за темою