Учені дізналися, як шаблезубі кішки отримали величезні ікла

Пластичний череп котячих дозволив їм відростити довгі верхні ікла.

Міжнародна група вчених під керівництвом фахівців із Льєзького університету в Бельгії вивчила еволюцію шаблезубих тигрів та інших кішок, унаслідок якої вони набули своєї характерної риси – величезних верхніх іклів. Дослідження опубліковано в науковому журналі The Anatomical Record.

Команда за допомогою 3D-сканера проаналізувала 99 щелеп і 91 череп різних видів котячих, що належать до різних епох і мешкали в різних частинах світу.

Дослідження показало, що в минулому існував єдиний еволюційний механізм, що зв’язує сучасних кішок з їхніми вимерлими шаблезубими побратимами. Пластичний череп сімейства котячих сприяв появі подовжених верхніх іклів. Крім того, свою роль зіграла морфологічна різноманітність котячих, завдяки якій виникло багато різних видів цих тварин.

Наукова робота також виявила занепад шаблезубих форм поряд із ширшими тенденціями розвитку котячих хижаків упродовж їхньої еволюційної історії.

Попри відносно недавнє вимирання шаблезубих кішок, що сталося кілька тисяч років тому, чисельність котячих насправді знижувалася з епохи міоцену.

Шаблезубі види швидко займали спеціалізовані ніші в екосистемах, що робило їх уразливими до вимирання, зазначили фахівці.

Більше публікацій за темою