5 фактів про Місяць, які вразять будь-кого

Звідки з’явився супутник, що з ним буде далі і як його мало не перетворили на великий рекламний щит.

Місяць поступово віддаляється від нас

Цей здоровенний шматок каменю в нічному небі здається чимось постійним і незмінним, але це не так. 4,5 мільярда років тому, коли Місяць щойно утворився, його орбіта розташовувалася на відстані всього близько 22 500 км від Землі. Для порівняння: сьогодні між цими тілами приблизно 384 400 км.

Близькість Місяця до тодішньої Землі призводила до надзвичайно високих припливів і відливів на нашій планеті. Через ефект так званого приливного прискорення наш супутник почав поступово віддалятися – і процес цей триває й донині.

Щороку Місяць віддаляється від нас на 3,8 см. Приблизно з такою ж швидкістю ростуть ваші нігті.

У теорії, цей процес міг би тривати 50 мільярдів років, поки період обертання Землі не зрівнявся б із періодом обертання Місяця навколо неї. Після цього супутник завжди перебував би над однією точкою поверхні нашої планети. Дні на Землі стали б довшими, оскільки Місяць своєю гравітацією поступово сповільнив би обертання планети навколо своєї осі, а сам став би виглядати на небі помітно меншим, ніж зараз.

Приблизно те ж саме вже сталося з карликовою планетою Плутон – вони із супутником Хароном завершили приливну еволюцію орбіт і тепер завжди повернені одна до одної однією стороною.

Але не переживайте, Місяць не встигне відлетіти від нас так далеко. Усього через 4,5 мільярда років Сонце перетвориться на червоного гіганта і знищить і його, і нашу планету.

На Місяці грали в гольф

Поганяти м’яч на Місяці під час експедиції Apollo 14 1971 року вирішили астронавти Алан Шепард і Едгар Мітчелл. Останній знімав на камеру, як його товариш зробив кілька примірювальних помахів ключкою, а потім відправив м’ячик у якийсь кратер.

Другий м’ячик полетів на більшу відстань. За словами Алана, він віддалився на «багато миль». Цьому сприяло безповітряне середовище і нижча гравітація.

Однак, як і багато гольфістів, Шепард переоцінив свій удар. Через півстоліття після цієї гри фахівець із зображень Енді Сондерс проаналізував архівні кадри, зроблені астронавтами та місячним модулем, і встановив місце, куди потрапив той самий м’ячик. Результат – скромні 120 футів, або всього 36,5 метра.

На Місяці поховано людину

Зазвичай прах кремованих людей або поміщають у колумбарії, або віддають на зберігання родичам. Однак дехто заповідає, щоб його розвіяли після їхньої смерті в якомусь місці, яке було їм дорогим за життя. Ну або яке вони пристрасно бажали відвідати.

Геолог NASA Юджин Шумейкер був відомий своїми дослідженнями кратерів, а також тим, що разом з астрономом Девідом Леві відкрив комету Шумейкера-Леві-9. Чоловік мріяв злітати на Місяць, але не міг зробити цього через проблеми зі здоров’ям.

Незадовго до своєї загибелі 1997 року в автокатастрофі він промовив фразу: «Не полетіти на Місяць і не вдарити по ньому молотком було найбільшим розчаруванням у моєму житті». І колеги Шумейкера з NASA не забули про це.

Прах геолога помістили в металеву капсулу, а ту прикріпили до зонда Lunar Prospector. 31 липня 1999-го після року, проведеного на орбіті Місяця, апарат упав на поверхню супутника разом з останками Юджина Шумейкера. І на тепер це єдина людина, похована на іншому небесному тілі.

На Місяці мало не з’явилася перша в історії космічна реклама піци на Місяці

У 1999 році відома всім компанія Pizza Hut вирішила провести оригінальну рекламну кампанію. Вона купила право розмістити свою рекламу на обтічнику ракети «Протон».

Але, за словами головного виконавчого директора Майка Роулінгса, це був не найамбітніший план компанії, пов’язаний із космосом. Спочатку маркетологи Pizza Hut розглядали можливість створити проєкцію свого логотипа за допомогою потужних кольорових лазерів… на поверхні Місяця.

Щоправда, виявилася заковика. Під час підрахунків з’ясувалося: щоб логотип побачили із Землі, він мав бути розміром приблизно з Техас.

Топменеджмент Pizza Hut прикинули, скільки коштів повинно піти на будівництво та живлення проєкторів для такої реклами, і розумно вирішили обмежитися купівлею місця на головному обтічнику чергової ракети, що запускається. Не так круто, як найдорожче лазерне шоу в історії, але все одно непогано.

До речі, в рамках тієї ж рекламної кампанії Pizza Hut також запустила шатлом на МКС піцу, яку потім космонавти спекли у своїй бортовій печі.

Місяць – це шматок, що відколовся від Землі

Коли наша Земля була ще зовсім новенькою, що тільки-но сформувалася, в неї врізалася якась планета, яку астрономи називають Тейя. Сталося це приблизно 4,51 мільярда років тому. Зіткнення було настільки потужним, що викинуло 1,2% маси Землі в космос.

Уламки вийшли на орбіту нашої планети та під дією гравітації зібралися там у кулясте тіло, сформувавши Місяць. Погляньте на відео, щоб уявити собі, як це виглядало. Процес був дуже швидким: за космічними мірками це зайняло всього лише кілька годин.

Спочатку Місяць був гарячим, і його покривав магматичний океан. Але поступово, десь за 200 мільйонів років, він охолонув, і на його поверхні утворилася тверда кора.

Ця теорія добре пояснює, чому Місяць і Земля мають практично ідентичний мінеральний склад.

Більше публікацій за темою