Учені з’ясували, коли саме з’явився Місяць

LPSC: Місяць відокремився від Землі через 50 млн років після створення Сонячної системи.

Американські астрономи з Університету штату Аризона вирахували час народження Місяця. Згідно з їхніми розрахунками, супутник нашої планети з’явився через 50 млн років після формування Сонячної системи. Дослідження представили на 55-й щорічній конференції про Місяць і планети (LPSC 2024).

Ученим відомо, як саме утворився Місяць. Вважається, що в ранній Сонячній системі планета розміром з Марс під назвою Тейя врізалася в Землю по дотичній траєкторії. Ця катастрофа викинула на орбіту гігантську кількість матеріалу, з якого потім і з’явився Місяць. Але до останнього часу було важко точно сказати, коли саме це сталося, оскільки наявні свідчення суперечливі.

Команда об’єднала основні теорії й на їхній підставі визначила, що зіткнення Землі з Тейей сталося через 50 млн років після створення Сонячної системи трохи більш як 4,5 млрд років тому. Потім був період охолодження тривалістю 10 млн років. Після цього Місяць пройшов цикл повторного нагрівання, який тривав 200 млн років.

Вторинне нагрівання супутника було викликане приливними силами, оскільки орбіта Місяця на ранній стадії існування не була стабільною. Приливні сили стискали й розтягували небесне тіло, розплавляючи породи, що його складають. Такі самі процеси спостерігаються на інших місяцях у Сонячній системі, включно з місяцями Юпітера Європою та Іо.

Більше публікацій за темою