Вивернутий навиворіт: розкрито дивовижне минуле Місяця

Учені проаналізували дані про склад поверхневих шарів природного супутника Землі, відкривши завісу таємниці його формування. Дослідження опубліковано в журналі Nature Geoscience.

Сьогодні більшість учених сходиться на думці, що Місяць сформувався приблизно 4,5 мільярда років тому внаслідок зіткнення Землі з іншим небесним тілом, яке за розміром можна порівняти з Марсом.

Моделювання показало, що після формування Місяць ще довгий час був вкритий океанами розплавленої породи, яка в міру охолодження і кристалізації формувала кору, а пізніше – тверду мантію супутника.

Проте цей процес йшов не так стабільно, як може здатися: виявилося, що деякі підповерхневі шари Місяця знову розплавилися внаслідок руйнівних ударів астероїдів або комет. Багато важких елементів опинилися на поверхні супутника – цей факт підтверджують зразки реголіту, доставленого на Землю.

Таким чином, у поверхневих шарах Місяця було виявлено такі важкі мінерали, як ільменіт, до складу якого входять титан і залізо. Крім того, тривала геологічна нестабільність призвела до того, що кора Місяця розрізняється за товщиною: звернений до Землі бік значно тонший за зворотний.

Науковці зазначають, що гравітаційні аномалії Місяця можна використовувати для складання карти розподілу ільменіту та інших важких мінералів – не виключено, що в майбутньому ці дані можуть мати і промислове значення (наприклад, після створення на Місяці науково-дослідних і промислових баз).

Більше публікацій за темою