Чому Місяць не падає на Землю?

Існує закон всесвітнього тяжіння, згідно з яким Місяцю надається прискорення в напрямку Землі. Це відбувається через постійну силу тяжіння. Однак природний супутник нашої планети не падає на Землю. Розбираємося разом, чому так відбувається.

Що таке Місяць?

Місяць – єдиний природний супутник Землі, а ще це найближче до нашої планети небесне тіло.

Місяць рухається навколо Землі зі швидкістю 1,02 км/секунду (дуже швидко), по еліптичній орбіті проти годинникової стрілки.

Від центру Місяця до центру Землі в найдальшій точці орбіти – 405 тисяч кілометрів, а в найближчій – 362 тисячі кілометрів. За сидеричний місяць (27 діб 7 годин і 43,5 хвилини) Місяць робить повний оберт навколо Землі, яка, до речі, весь цей час рухається в тому ж напрямку навколо Сонця.

Сам Місяць не світиться, а такий яскравий він на нашому небі тому, що відбиває сонячні промені. Вдень на Місяці +110 °C, а вночі – -120 °C.

Як з’явився Місяць?

Єдиної думки про виникнення Місяця у вчених немає. Встановлено, що супутник Землі сформувався через 100 млн років після виникнення Сонячної системи. Є кілька теорій – наприклад, теорія гігантського зіткнення. За нею Місяць виник, коли в Землю врізався якийсь великий об’єкт. Можливо, розміром із Марс. Це сталося близько 4,5 млрд років тому. У результаті Земля і небесне тіло, що зіткнулося з нею, утворили одну планету, а уламки утворили на орбіті Місяць.

Вчені NASA навіть змоделювали цю ситуацію, яка зайняла всього кілька годин. Життя на Землі тоді не було.

Але 2017 року вчені з Ізраїлю припустили, що зіткнень було кілька. І від них виникло 20 маленьких місяців, які в підсумку з’єдналися в один великий.

Чи можна на Місяці вести війни?

Ні, Місяць має використовуватися «в мирних цілях». Про це є Договір про космос, у якому перелічено, що на супутнику Землі не можна розміщувати ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення. Також не можна там створювати військові бази, споруди та укріплення, а ще заборонено випробування будь-яких видів зброї та проведення військових маневрів.

Чому Місяць не падає на Землю?

Він би впав, якби був нерухомий, але Місяць рухається, і це забезпечує йому інерцію, і Місяць залишається на своїй орбіті.

«Швидкість обертання Землі утримує її саму від падіння на Сонце. Крім того, планета постійно притягує до себе і Місяць. Якби Земля перестала обертатися, Місяць упав би на неї», – вважає астрофізик Вігго Ханстеен.

Тобто, якби супутник рухався повільніше, він би впав. А якщо швидше, то полетів би в космос, зірвавшись з орбіти.

Більше публікацій за темою