На Землю успішно доставлено зразки ґрунту зі зворотного боку Місяця

Китай став першою країною, яка успішно реалізувала місію з доставлення на Землю зразків ґрунту зі зворотного боку Місяця. Як повідомив телеканал CGTN, сьогодні вранці орбітальний модуль китайської автоматичної міжпланетної станції «Чан’є-6» з висоти приблизно 5 тис. км скинув капсулу зі зразками ґрунту на Землю і вона успішно приземлилася в розрахунковому районі у Внутрішній Монголії на півночі КНР.

Апарат, що повертається, відокремився від орбітального на висоті близько 5000 км над Південною Атлантикою. Капсула увійшла в атмосферу Землі на висоті близько 120 км і швидкості майже 11,2 км на секунду. На висоті близько 10 км розкрився парашут, і капсула зі зразками приземлилася в заданому районі.

Експедиція «Чан’є-6», що тривала 53 дні, почалася із запуску ракети «Чанчжен-5 Y8» 3 травня з космодрому Веньчан на острові Хайнань. Посадковий модуль досяг зворотного боку Місяця 2 червня, приземлившись у кратері Аполлон у басейні Південний полюс – Ейткен. Після успішного приземлення апарат зібрав зразки місячного ґрунту, використовуючи невеликий бур для взяття проб із невеликої глибини та роботизовану руку для збору матеріалу з поверхні.

4 червня зонд злетів із поверхні Місяця й успішно пристикувався до орбітального модуля. Через кілька годин після цього модуль увімкнув розгінні двигуни та почав зворотний політ до Землі. На місці посадки залишився китайський національний прапор.

Зразки, які одразу після забору були поміщені в спеціальний герметичний контейнер, уже перебувають у Пекіні, де їх вивчатимуть учені. Як очікується, реголіт зі зворотного боку Місяця дасть найцінніші наукові дані, зокрема допоможе відповісти на ключові питання про формування Місяця. Крім того, він може містити сліди льоду, що важливо для проєктів колонізації супутника.

Президент Китаю Сі Цзіньпін привітав команду експедиції, зазначивши, що їхня робота допомагає досліджувати глибокий космос і розгадувати таємниці Всесвіту на благо людства. Китайські ЗМІ також показали момент приземлення капсули, коли було урочисто піднято національний прапор.

Китай активно розвиває свою космічну програму, планує відправити перший екіпаж на Місяць до 2030-х років і побудувати базу на його південному полюсі. Ці амбіції супроводжуються прагненням наздогнати США і Росію в космічних перегонах, до яких тепер належить й контроль місячних ресурсів.

Більше публікацій за темою