Китай показав концепт своєї місячної бази

Китайське національне космічне управління (CNSA) поділилося концепцією своєї місячної бази. Її будуватимуть протягом наступних кількох десятиліть, повідомляє Space.com.

Спільний із Росією проєкт відомий як Міжнародна місячна дослідницька станція (ILRS). Зараз КНР намагається залучити до команди якомога більше міжнародних партнерів. До ініціативи вже приєдналися Венесуела, Пакистан, Азербайджан, Білорусь, ПАР, Єгипет, Таїланд і Нікарагуа.

China unveils international moon base concept animation

В опублікованому ролику серед іншого показано посадковий модуль і місяцехід, а також низку запланованих місій, зокрема кілька операцій із повернення проб із поверхні нашого супутника, що має здійснитися в рамках місій «Чан’є-6» і «Чан’є-7». Їхній старт заплановано на червень цього року і 2027-й відповідно.

Під час «Чан’є-8» планується побудувати базову модель ILRS (приблизно до 2028 року). На Місяці з’явиться інфраструктура для виробництва електроенергії та стабільного зв’язку із Землею. До 2035 року навколо південного полюса створять комплексні наукові об’єкти. Завершити велике будівництво хочуть до 2045 року. Судячи з відео, у підсумку має вийти майже мегаполіс.

Проєкт задуманий як комплексна наукова експериментальна база для досліджень, спрямованих на пошук і використання ресурсів Місяця. Форпост буде здатний до тривалої автономної роботи як на поверхні супутника, так і на його орбіті. У Китаї також розраховують, що він допоможе у вивченні глибшого космосу і стане відправною точкою для майбутніх польотів на Марс.

Одна цікава деталь із відео: космічний корабель NASA, що вийшов з ладу, який, здається, злітає зі стартового майданчика на задньому плані. Шаттл був виведений з експлуатації ще 2011 року.

Більше публікацій за темою