Дослідження показало, що вулкани вивергалися на Місяці ще за часів динозаврів

Дослідження місячного ґрунту змінює уявлення про історію нашого супутника.

Попри ніби нерухомість, Місяць зазнав безліч змін за своє довге життя. Нещодавні дані свідчать, що вулкани на Місяці були активні ще всього лише 120 мільйонів років тому, повідомляє IFLScience.

У грудні 2020 року китайський зонд «Чан’е-5» зібрав майже 2 кілограми місячного матеріалу. У цих зразках було знайдено скляні кульки, невелика частина яких (близько однієї мільйонної загальної маси) виявилася вулканічного походження – і їхній вік набагато менший, ніж очікувалося.

«Ми досліджували близько 3000 скляних кульок зі зразків місячного ґрунту, зібраних місією «Чан’є-5», і ідентифікували три вулканічні. Уран-торієве датування показало, що ці скляні кульки утворилися 123 ± 15 мільйонів років тому», – розповів професор Юйян Хе з Китайської академії наук.

Це означає, що коли по Землі бродили ігуанодони й пситтакозаври, на Місяці ще йшла вулканічна активність. Однак, найімовірніше, ці виверження були невеликими. Вулканічна активність не була достатньо масштабною, щоб динозаври бачили її із Землі.

Зразки місячного базальту, зібрані радянськими місяцеходами та американськими місіями «Аполлон», показали, що вулканізм на Місяці був особливо сильним приблизно з 4,4 і до 2,9-2,8 мільярда років тому. Зразки «Чан’е-5» продовжили цей період майже на мільярд років.

«Як і чому Місяць міг залишатися вулканічно активним на такому пізньому етапі свого існування, все ще незрозуміло», – додав професор Хе.

Дослідження опубліковано в журналі Science.

Більше публікацій за темою