В Зімбабве знайшли абсолютно новий вид динозаврів

210 млн років тому в Зімбабве мешкали двоногі динозаври з довгою шиєю.

Міжнародна група палеонтологів з ПАР, Зімбабве, США та інших країн відкрили абсолютно новий вид динозаврів у Зімбабве. Скам’янілості знайшли на березі озера Кариба. Ящеру дали ім’я Musankwa sanyatiensis. Дослідження опубліковано в науковому журналі Acta Palaeontologica Polonica (APP).

За словами команди, динозаври мусанква мешкали на території Африки в період пізнього тріасу близько 210 млн років тому. Це були великі травоїдні тварини з довгими шиями, які пересувалися на двох ногах. Вага дорослого мусанква досягала 390 кілограмів. Еволюційний аналіз показав, що відкритий вид тісно пов’язаний із родичами з Південної Африки та Аргентини.

Фахівці зазначили, що Musankwa sanyatiensis став першим динозавром, виявленим у басейні Середньої Замбезі за понад 50 років і лише четвертим стародавнім ящером, відкритим за всю історію країни. Попередні знахідки були зроблені в 1969, 1972 і 2022 роках.

Учені вважають, що подальші розкопки в Зімбабве дадуть змогу краще зрозуміти тріасове вимирання – катастрофічну подію, яка кардинально змінила біорізноманіття Землі близько 200 млн років тому.

Раніше в Аргентині виявили скам’янілі рештки невідомого науці хижого динозавра.

Більше публікацій за темою