Науковці отримали перший рентгенівський знімок Місяця

Китайсько-європейська місія отримала перший рентгенівський знімок Місяця.

Космічна обсерваторія Einstein Probe вперше зробила повне рентгенівське зображення природного супутника Землі. Це стало можливим завдяки спільній китайсько-європейській місії, яка використовує обсерваторію, оснащену двома телескопами WXT і FXT. Як повідомляє Chinese Academy of Sciences, це перший випадок спостереження Місяця в рентгенівському діапазоні за допомогою китайської обсерваторії, запущеної в січні 2024 року.

Новий знімок має важливе наукове значення, оскільки дозволить виявити розподіл кисню, заліза, магнію, алюмінію і кремнію на поверхні Місяця. За інформацією видання Beijing News, рентгенівські промені Сонця відбиваються від місячної поверхні, а енергія рентгенівського випромінювання різних елементів на земному супутнику відрізняється. Саме це дозволить вченим встановити, як розподілені ці елементи.

Варто зазначити, що земна атмосфера не пропускає рентгенівське випромінювання, тому для його дослідження необхідно застосовувати спеціальні космічні зонди. Цікаво, що отримання рентгенівського знімка збіглося в часі із явищем супермісяця, коли наш супутник перебуває на максимально близькій відстані від нашої планети – приблизно 358 тис. км. У цей період площа супутника Землі візуально на 14 відсотків більша, ніж у звичайний повний місяць.

Це дослідження відкриває нові можливості для вивчення складу та структури Місяця, що може мати значний вплив на майбутні місячні місії та наше розуміння історії формування Сонячної системи.

Більше публікацій за темою