Учені з’ясували, як за допомогою ядерної бомби врятувати Землю від небезпечних астероїдів

Рентгенівські промені від ядерного вибуху можуть відхилити астероїд від Землі.

Американські фізики з Національних лабораторій Sandia описали неочевидний спосіб використання ядерних боєголовок для захисту Землі від небезпечних астероїдів. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Physics.

За словами команди, найочевиднішим методом застосування ядерної зброї проти астероїда здається прямий удар по об’єкту, що несе загрозу. Однак це може призвести до того, що космічна скеля розколеться на безліч фрагментів, які впадуть на планету метеоритним дощем.

Замість безпосереднього бомбардування дослідники запропонували підірвати ядерну боєголовку на відстані близько двох кілометрів від астероїда, обрушивши на нього потужне рентгенівського випромінювання.

Рентгенівський імпульс здатний випарувати частину астероїда, змінивши його траєкторію і відхилити об’єкт від Землі.

У новому дослідженні вчені використовували одне з найпотужніших лабораторних джерел радіації у світі під назвою Z Machine. Установку використовують для генерації електричних імпульсів і рентгенівських променів для вивчення властивостей матеріалів під впливом екстремального тиску і температур.

Фізики імітували рентгенівський імпульс від ядерного вибуху, згенерувавши хмару плазми, стиснувши аргоновий газ за допомогою магнітних полів.

Вчені розмістили у вакуумі пару кварцових мішеней шириною 12 міліметрів кожна.

Рентгенівські імпульси генерували струмені пари від кожної цілі й розганяли їх до швидкості близько 250 км/год, що відповідало обчислювальним прогнозам.

Масштабуючи результати до астероїда діаметром чотири кілометри та вибуху ядерної бомби потужністю в мегатонну за два кілометри від його поверхні, дослідники припустили, що отриманий поштовх може відхилити небезпечні астероїди від Землі.

Раніше вчені припустили зіткнення Землі та гігантського астероїда Апофіс у 2029 році.

Більше публікацій за темою