На Марсі знайшли смугастий камінь. Нічого подібного вчені раніше не бачили

NASA опублікувало знімки смугастого каменя з Марса, який за забарвленням нагадує зебру.

Марсохід «Персеверанс» «помітив» камінь у чорно-білу смужку. Раніше об’єктів із такою структурою в кратері Єзеро, а можливо, і на всьому вивченому Марсі, вчені не бачили, повідомляється на сайті NASA.

Камінь із принтом «зебра» в поперечнику досягає 20 см, його назвали «Замок Фрейї» (у Гранд-Каньйоні є вершина з такою ж назвою. – Sat.Net). Знання про хімічний склад кругляка обмежені, ймовірно, смуги утворилися внаслідок магматичних і/або метаморфічних процесів.

Камінь відрізняється від навколишньої породи – можливо, він скотився вниз схилом із розташованого вище джерела. У NASA сподіваються, що «Персеверанс» продовжить рухатися вгору по схилу і «знайде» оголення цієї досі невідомої марсіанської породи. У такому разі можна буде провести точніші вимірювання.

Раніше астрономи Європейського космічного агентства (European Space Agency, ESA) знайшли незвичайне утворення на поверхні четвертої планети від Сонця. Воно нагадує смайлик і складається з відкладень солі, що залишилася на місці стародавнього озера. Можливо, з його допомогою вдасться знайти ознаки життя, яке могло колись існувати на Марсі.

Днями Ілон Маск заявив, що заснована ним компанія SpaceX збирається запустити близько п’яти непілотованих космічних місій Starship на Марс через два роки. Підприємець стверджує: від успіху цих місій залежать терміни першого польоту до Червоної планети космічних кораблів з екіпажем на борту.

Більше публікацій за темою