Науковці знайшли прообраз легендарної Атлантиди біля берегів Канарських островів

CSIC: в Атлантичному океані виявлено стародавній затонулий архіпелаг із вулканами.

Вчені з Геологічного і гірничого інституту Вищої ради з наукових досліджень (CSIC) Іспанії виявили затонулу гору з трьома вулканами біля берега канарського острова Лансароте. За словами дослідників, місце нагадує легендарну Атлантиду – міфічну острівну цивілізацію, що занурилася під воду. Про це повідомляють на офіційному сайті CSIC.

Згідно з даними команди, підводна гора має діаметр 50 кілометрів, а її основа розташована на 2,3 кілометра нижче поверхні океану. Вершині дали ім’я Лос-Атлантес.

Вчені знайшли гору Лос-Атлантес під час дослідження морського дна біля східного узбережжя Лансароте за допомогою дистанційно керованого апарату.

Як показало дослідження, Лос-Атлантес був архіпелагом в еоцені (від 56 до 34 млн років тому). Коли вулкани перестали вивергатися, лава затверділа і стала щільнішою, внаслідок чого острови затонули.

Вчені з’ясували, що на підводних островах є пляжі, скелі та піщані дюни. Деякі з них розташовані всього за 60 метрів нижче поверхні океану. Під час останнього льодовикового періоду, коли рівень моря був набагато нижчим, ці території могли бути населені дикими тваринами.

Дослідники мають намір організувати нову експедицію до підводних вулканів Канарських островів у 2025 році.

Раніше вчені створили карту стародавнього континенту Сахул, який занурився в Тихий океан десятки тисяч років тому.

Більше публікацій за темою