Астрономи виявили мінімісяці у кількох сотень астероїдів

352 відомі астероїди мають власні супутники.

Міжнародна група астрономів Європейського космічного агентства за допомогою орбітального телескопа «Гайя» виявила можливі місяці у більш ніж 350 астероїдів, які раніше вважалися поодинокими. Дослідження опубліковано в науковому журналі Astronomy & Astrophysics.

За словами фахівців, подвійні астероїди важко ідентифікувати через їхні малі розміри та велику дистанцію до цих об’єктів. Сьогодні вченим відомо близько мільйона астероїдів, проте донедавна супутники були знайдені лише у 500 з них, або у 0,05% від загальної кількості.

Відомим прикладом подвійної системи слугують астероїд Діморф і його крихітний супутник Дідім, на яких 2022 року NASA успішно випробувало зонд DART, змінивши траєкторію небесного тіла ударом апарата.

У новій роботі команда збільшила кількість відомих подвійних астероїдів у півтора раза, додавши до списку 352 потенційні об’єкти.

Астрономи полюють за астероїдами, щоб отримати повнішу картину Сонячної системи на зорі її існування 4,6 млрд років тому. Оскільки більшість астероїдів складається з матеріалу, що виник до появи Сонця і планет, вивчення цих об’єктів сприяє пошукам відповідей на фундаментальні наукові питання щодо зародження життя і формування небесних тіл.

Раніше вчені з’ясували, що в минулому у Землі могло бути безліч мінісупутників, які виникли разом із формуванням Місяця.

Більше публікацій за темою