Створено надтонкий шовк для звукоізоляції

Тканина завтовшки з людську волосину знижує рівень шуму на 75 %.

Новий матеріал з унікальними властивостями винайшли в Массачусетському технологічному інституті. У шовкову тканину вплетені п’єзоелектричні елементи. Під час деформації вони генерують електричний сигнал і пригнічують шум двома способами – створюють перешкоди або просто блокують звуки. Тканину можна використовувати в тому чи іншому режимі залежно від джерела шуму.

Перший спосіб: електричні сигнали перетворюються на механічні рухи, які змушують шовк вібрувати та випромінювати власні звукові хвилі. Ці коливання не синхронізовані з небажаним шумом, тому нейтралізують його. Той самий принцип зазвичай застосовується в шумопригнічувальних навушниках.

Другий спосіб – блокування звукових вібрацій. Якщо розтягнути шовк і змусити його волокна залишатися нерухомими, вони відбивають звукові хвилі.

Винахід протестували на різних тканинах і виявили, що важлива структура матеріалу. Наприклад, муслін за механічними властивостями схожий на шовк, але в шовку менші прозори між волокнами, тож він ефективніше пригнічує звуки, особливо високі. Низькочастотні звуки блокують навіть тканини з великими порами.

«Створювати шум набагато простіше, ніж тишу. А для захисту від шуму доводиться будувати товсті стіни, що займають багато місця», – каже керівник дослідження Йоель Фінк.

З новим матеріалом товсті стіни не потрібні: шовк дає змогу створювати компактні та легкі перегородки в офісах, квартирах і поїздах. Перший механізм придушення звукових хвиль знижує рівень шуму до 65 децибелів (гучність жвавої розмови). Другий спосіб зменшує гучність звуків на 75%.

За словами вчених, цей тільки початок. Поки що конструкція працює лише для певних частот. Щоб блокувати ширший спектр шумів, знадобиться електроніка з додатковими можливостями обробки сигналів.

Більше публікацій за темою