Вчені з’ясували, як виглядав предок сучасного гусака

Нічний кошмар орнітофоба.

Уявіть собі гусака зростом понад 2 м і вагою близько 230 кг. Зараз складно в це повірити, але такі птахи дійсно існували. Genyornis newtoni – «громовий птах» льодовикового періоду з Австралії. Нещодавно вчені виявили перший повний череп доісторичного пернатого, що допомогло реконструювати його зовнішність.

Упродовж десятків тисяч років корінні жителі Австралії жили поруч із дроморнітідами – гігантськими безкрилими птахами, до яких належить і Genyornis newtoni. Останній відомий вид родини вимер близько 45 000 років тому. Але про «громових птахів» було відомо відносно небагато, адже єдиний відомий череп Genyornis newtoni, описаний 1913 року, був надто пошкоджений, щоб робити однозначні висновки про зовнішній вигляд тварини.

Перший неушкоджений череп відкрив більше інформації про те, як виглядав і як поводився величезний птах. Виявилося, що у дроморнітіда був величезний мозок, великі щелепи та кістковий гребінь на маківці голови. Усі ці риси були присутні в ранніх водоплавних птахів.

«Цей вид, простіше кажучи, був гігантським гусаком», – стверджує провідний автор дослідження Фібі Макінерні. За її словами, Genyornis newtoni мав високу і рухливу верхню щелепу, як у папуги, але за формою як у гусака. Велика сила укусу допомагала стародавньому пернатому розчавлювати м’які рослини й фрукти. Також є припущення, що птах міг вести напівводний спосіб життя. Наприклад, форма кістки внутрішнього вуха Genyornis newtoni перешкоджає потраплянню води у вуха і горло при зануренні голови у воду.

Більше публікацій за темою