В Індії відкрили новий вид мурахи – металеву синю

Комаха не схожа на звичайних мурах.

Дивовижну синю мураху було виявлено у Східних Гімалаях. Новий вид належить до рідкісного роду Paraparatrechina, він отримав назву Paraparatrechina neela. Слово neela в більшості мов, поширених в Індії, означає синій колір. Науковий опис комахи опубліковано в журналі ZooKeys.

Мураху було знайдено під час експедиції в долину Сіанг. Команда дослідників і документалістів вирушила в дорогу, щоб обстежити й описати біорізноманіття регіону. Тваринний світ долини неймовірно багатий і до кінця не вивчений, як і світ рослинний. При цьому навколишнє середовище швидко змінюється під впливом кліматичних змін та інфраструктурних проєктів з будівництва гребель, доріг і військових об’єктів.

«Одного вечора ми досліджували дупло дерева на висоті близько 3 метрів у віддаленому селі Інку. Раптом щось блиснуло в сутінках: двох комах засмоктало в аспіратор. Пізніше ми з подивом виявили, що це були мурахи», – розповіли ентомологи.

Paraparatrechina neela – крихітна мураха завдовжки менш як 2 мм. Яскраво виражене синє забарвлення з металічним блиском відрізняє вид від найближчих родичів, як правило, жовто-коричневих. Він майже весь синій – крім вусиків, мандибул і ніг. Голова витягнута, з великими очима і трикутною нижньою щелепою з п’ятьма зубами.

Синій колір нечасто трапляється у тваринному світі – переважно у риб, жаб і птахів. У комах таке забарвлення утворюється не завдяки пігментам, а внаслідок особливого розташування біологічних фотонних наноструктур. Вбраннями в небесних відтінках можуть похвалитися метелики, жуки, бджоли та оси, але для мурах це величезна рідкість.

На Індійському субконтиненті досі був відомий тільки один представник роду Paraparatrechina, відкритий 120 років тому. З новим видом поки пов’язано більше запитань, ніж відповідей. Чи допомагає його незвичайне забарвлення в маскуванні та спілкуванні? Чи визначається воно висотою місцевості над рівнем моря? Вченим тільки належить розібратися в цьому.

Більше публікацій за темою