Учений розповів про шкоду від використання навушників на високій гучності

Використання навушників на високій гучності загрожує здоров’ю – дослідження.

Учений Рік Нейтцель з Мічиганського університету (США) попереджає про шкоду для здоров’я, яку можуть завдавати користувачі навушників через надмірну гучність. Про результати його досліджень повідомляє некомерційна організація NPR.

Нейтцель та його команда з 2019 року зібрали дані про звички понад 180 тисяч користувачів гарнітур. Виявилося, що близько 30% слухали музику на занадто високому рівні гучності протягом тривалого часу, створюючи ризик для слуху.

За словами вченого, щоб уникнути втрати слуху, рекомендовано обмежувати гучність навушників до 70 децибелів. «Це трохи голосніше, ніж якби ви розмовляли з кимось на відстані близько метра», – пояснив Нейтцель.

Він зазначає, що навушники є надзвичайно популярним пристроєм. Згідно з даними Grand View Research лише у 2023 році було продано 500 мільйонів одиниць. Водночас за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2050 року кожен десятий користувач може зіткнутися з «інвалідизуючою втратою слуху».

Нейтцель наголошує на важливості дотримання безпечного рівня гучності під час прослуховування аудіо через навушники, щоб запобігти проблемам зі слухом у майбутньому.

Більше публікацій за темою