Відкрито новий вид змій із подвійним забарвленням

Істоти, що зачаровують, мешкають у регіоні Хіджаз у Саудівській Аравії.

Новий вид отримав назву Rhynchocalamus hejazicus. Представники виду мають подвійне забарвлення, що відрізняє їх від найближчих родичів: у них чорний комір з яскравою відміткою біля голови та червонувате тільце. Крім звичайної особини, було виявлено рівномірно чорний «меланістичний морфотип» цього виду, повідомляє Phys.org.

Новий вид широко поширений і заповнює більшу частину наявної прогалини в поширенні роду Rhynchocalamus між Левантом і прибережними районами Ємену та Оману. Вивченням виду займається міжнародна група вчених під керівництвом фахівців із Центру досліджень біорізноманіття та генетичних ресурсів (CIBIO) у Португалії та Карлового університету в Чехії.

Rhynchocalamus hejazicus мешкає на піщаних і кам’янистих ґрунтах з різним рослинним покривом. Представників виду можна знайти в місцях проживання, порушених людиною. Цей факт дає змогу припустити, що знайдених істот не слід відносити до категорії таких, що перебувають під загрозою зникнення.

Мало що відомо про природну історію та поведінку змій Rhynchocalamus hejazicus. Необхідні подальші зусилля з моніторингу та збереження, щоб краще зрозуміти їхню екологічну динаміку та природну історію. Однак схоже, що ці змії ведуть переважно нічний спосіб життя, оскільки всі знайдені особини були активні вночі.

«Виявлення нового виду змій, широко поширеного в центрально-західних регіонах Саудівської Аравії, викликає здивування і дає надію, що в цьому місці можуть бути присутніми інші незвідані види», – кажуть експерти.

Більшість спостережень і відкриттів у регіоні пов’язані з інтенсивною роботою з відбору проб на великій території навколо стародавнього арабського міста-оазису Аль-Ула.

Більше публікацій за темою