Учені довели лженаукову природу астрології

Знаки зодіаку на вашу успішність не впливають. Крапка.

Боротьба офіційної науки з астрологією триває досить давно, проте численні соціологічні опитування свідчать, що в різних країнах від чверті до половини населення вірять у твердження цієї лженауки. У новому дослідженні південнокорейські вчені завдали чергового удару по авторитету астрології, використовуючи суто наукові методи.

Психологи з Університету Кемьон проаналізували дані 12 791 людини. Вони оцінювали вісім компонентів, пов’язаних із життям випробовуваних, зокрема незадоволеність роботою, шлюбом, самооцінку здоров’я, відчуття нудності життя і депресії, а також низку інших показників. Потім вивчали дати народження учасників експерименту.

Дослідники хотіли з’ясувати, чи впливає знак зодіаку людини на якісь з оцінюваних показників її сприйняття життя. Як і слід було очікувати, кореляція виявилася близько нульовою. Це дає змогу науково стверджувати, що немає жодного зв’язку між знаками зодіаку і тим, як складається доля людини, як формується її успішність і добробут.

Ці результати узгоджуються з попередніми емпіричними дослідженнями, які не могли знайти доказів, що підтверджують будь-які тези астрології. Автори останньої роботи підкреслюють, що дуже важливо показувати людям псевдонауковість цього напряму. Це необхідно не тільки з погляду підвищення загальної наукової грамотності населення, а й допоможе розвинути критичне мислення, а також посприяє прийняттю відповідальності за свої вчинки й власну долю.

Більше публікацій за темою