Китайці створили жароміцний алюмінієвий сплав для аерокосмічної галузі

Команда китайських вчених повідомила про створення інноваційного методу підвищення жароміцності алюмінієвих сплавів. Як пише South China Morning Post, дослідники з Тяньцзиньского університету домоглися цього завдяки додаванню надзвичайно стабільних наночастинок оксиду магнію до традиційного алюмінієвого сплаву.

Алюмінієві сплави широко використовуються завдяки своїй малій вазі, високій питомій міцності та стійкості до корозії. Однак їхні механічні властивості значно погіршуються за температур вище 400°C, що обмежувало їх застосування, зокрема, в аерокосмічній промисловості. Посилений наночастинками оксиду магнію сплав зберігає характеристики навіть за 500°C. Його міцність у 6 разів вища порівняно зі звичайними сплавами.

Технологія зміцнення оксидною дисперсією (ODS) раніше не застосовувалася для алюмінію через його високу хімічну активність з киснем. Як зазначає провідний дослідник Хе Чуньнянь, розроблений ними виробничий процес є відносно дешевим, простим і масштабованим.

«Наша команда веде переговори про партнерство з промисловими лідерами для подальшого розвитку жароміцних алюмінієвих сплавів для аерокосмічних двигунів та компонентів. Ми сподіваємося невдовзі побачити їх практичне застосування», – наголосив він.

Більше публікацій за темою