Фінські кішки набули незвичайного «лакричного» забарвлення

Мутація змінила колір котячої шерсті.

Міжнародна команда вчених виявила у фінських кішок генетичну мутацію, що вплинула на забарвлення шерсті. Незвичайне забарвлення нагадує техніку фарбування омбре: насичений чорний колір біля основи волосків поступово переходить у білий на кінчиках. Щоб знайти причину, фахівці вивчили геноми двох кішок. Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі Animal Genetics.

Характерне забарвлення у Фінляндії спочатку помітили у диких двоколірних кішок «у смокінгу». У них білі груди, живіт, лапи й хвіст, а темні ділянки тіла немов присипані сіллю. Нове забарвлення отримало назву «салміак»: на честь улюблених фінських ласощів – солоної лакриці.

Спочатку вченим не вдалося виявити класичних мутацій, що визначають білий колір шерсті. Але повніше вивчення геному двох кішок показало, що поруч із геном KIT, який відповідає за різні варіанти білого кольору, відсутня частина послідовності ДНК. Генетики припустили, що ця мутація і призвела до зміни забарвлення.

Щоб перевірити цю версію, дослідники протестували групу зі 180 домашніх кішок. У трьох тварин із «лакричним» фенотипом виявили дві копії мутації. А у трьох інших, із традиційною зовнішністю, була тільки одна копія. У решти звичайних кішок мутація не виявлена. Це означає, що за новий малюнок відповідає рецесивна мутація: щоб кішка стала «лакричною», вона повинна успадкувати відповідні зміни від обох батьків.

«Це відкриття не тільки збагатило наше розуміння походження забарвлення котячої шерсті. Нові знання можуть стати в пригоді при розведенні кішок і дадуть змогу зберегти унікальне забарвлення», – сказала авторка дослідження Гайді Андерсон.

Більше публікацій за темою