Вчені знайшли найдавнішого предка павуків і скорпіонів

Виявлено відсутню ланку еволюції членистоногих кембрійської ери.

Швейцарські палеонтологи з Лозаннського університету знайшли найдавнішого предка сучасних скорпіонів, павуків, мечохвостів та інших членистоногих. Істота отримала назву Setapedites richis, або сетапедит. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Сучасні скорпіони, павуки та мечохвости належать до великої лінії членистоногих, що виникла на Землі майже 540 млн років тому. Усі вони належать до підтипу хеліцератів, тобто таких, що володіють хеліцерами – клешнями, які використовуються для укусів, захоплень здобичі або введення отрути.

Вчені проаналізували понад 100 скам’янілостей віком близько 478 млн років за допомогою 3D-сканування. Вони виявили в зразках крихітну копалину, яку визнали відсутньою ланкою між членистоногими кембрійської епохи (505 млн років тому) та їхніми сучасними нащадками.

Setapedites richis або сетапедит
Elissa Sorojsrisom

Сетапедити досягали довжини від п’яти до 10 міліметрів. Попри малі розміри, дослідники вперше з їхньою допомогою простежити всю лінію хеліцератів від найдавніших видів до теперішніх скорпіонів і павуків.

Учені пояснили, що назва роду сетапедитів походить від латинських слів «seta» – «щетина» і «pedes», що означає «ноги», оскільки кінцівки цих істот були вкриті щетиноподібними структурами.

Більше публікацій за темою