Вчені пояснили, чому кішки завжди приземляються на лапи

Кішки використовують закони фізики для миттєвих розворотів у польоті.

Американські фізики з Університету штату Північної Кароліни пояснили, як кішкам завжди вдається приземлятися на чотири лапи, навіть якщо вони почали падати спиною до землі. Про це повідомляє портал Live Science.

Як розповів виданню вчений Грег Бург, кішки спантеличили дослідників своєю здатністю зберігати кутовий момент у польоті. Вихованці роблять це так: падаючи, вони скручують верхню половину тіла в один бік, а нижню – в протилежний. Це дає змогу тварині майже миттєво розвернутися до землі.

Крім того, кішки володіють тими ж навичками, що і спортсмени у фігурному катанні. Вони витягують передні лапи й підтискають задні, надаючи низу тіла менший момент інерції та менший опір змінам обертального руху. Потім улюбленець робить зворотне, підбираючи передні лапи та витягаючи задні, а також допомагає собі хвостом. Ефект аналогічний обертанню фігуриста: широко розставлені руки збільшують момент інерції, а притиснення рук до тіла зменшує його.

За словами вчених, такі трюки можливі завдяки дуже гнучкій поперековій ділянці у кішок. Тонкі хребці котячих дозволяють їм згинатися краще, ніж у більшості інших чотириногих хребетних.

Фахівці попередили, що власникам кішок не варто спеціально намагатися упускати своїх улюбленців, щоб перевірити їхню реакцію на переворот. При падінні з висоти до пів метра тварина може не встигнути згрупуватися.

Дослідники вважають, що здатність кішок відносно безпечно падати зі значної висоти пов’язана з їхнім способом життя в дикій природі, де ці хижаки часто забираються на високі дерева. Цей інстинкт закладений у них від народження.

Вчені додали, що схожою технікою безпечних падінь володіють щури та кролики. Наприклад, кролики вміють ухилятися від яструба, що пікірує на них, високим стрибком угору, змушуючи птаха пролетіти під собою. Після вистрибування гризун приземляється на лапи.

Більше публікацій за темою