Вчені розшифрували фонетичний алфавіт кашалотів

Система спілкування кашалотів виявилася схожою на фонетику людей.

Американські вчені з Массачусетського технологічного інституту розшифрували фонетичний алфавіт кашалотів за допомогою технологій штучного інтелекту (ШІ). Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Кити спілкуються, обмінюючись серіями коротких клацань, що нагадують коди. Фахівці проаналізували більш ніж 9 тис. подібних кодів, зібраних під час вивчення родин східнокарибських кашалотів.

За допомогою нейромережі вчені склали якусь подобу алфавіту кашалотів, визначивши для нього такі характеристики, як «ритм», «темп», «орнаментація» і «рубато» (зміна темпу).

Exploring the Mysterious Alphabet of Sperm Whales

У бесіді кашалотів ці параметри взаємодіють, утворюючи величезну кількість різноманітних комбінацій залежно від контексту розмови, змінюючи тривалість сигналів або додаючи «декоративні» клацання до своїх фраз.

Дослідники також з’ясували, що кашалоти можуть використовувати ще більший репертуар вокалізацій, комбінуючи основні елементи своїх кодів.

Фахівці зазначили, що розшифровка мови кашалотів може закласти основи для спілкування з представниками позаземних цивілізацій, оскільки вона дає змогу створити алгоритми розуміння зовсім інших систем спілкування.

Більше публікацій за темою