Науковці знайшли у роті людини бактерію, що світиться як RGB-монітор

У роті кожної людини є RGB-бактерія. Це створіння харчується вашою їжею та іншими бактеріями. Розповідаємо, чи безпечна вона для людей.

Учені з Віденського університету ще 2022 року знайшли в ротовій порожнині людини особливу бактерію, яка схожа на гусеницю. Вона отримала складну назву Conchiformibius steedae. Результати дослідження опубліковано в журналі Nature.

Під ультрафіолетовим випромінюванням організм світиться зеленим, червоним і синім кольором, немов RGB-монітори. За будовою бактерія відрізняється від своїх родичів. Так, інші організми мають паличкоподібну будову, а Conchiformibius має довгасту «гусеничну» форму. Пересувається бактерія так само як і звичні нам комахи.

Дослідники вирішили спробувати змінити будову всіх паличкоподібних бактерій і внесли генетичні правки в них. У результаті жодна бактерія не змогла повторити форму гусениці Conchiformibius.

Вчені заспокоюють і заявляють, що подібна бактерія зустрічається у більшості населення Землі й не несе шкоди. Вологе середовище ротової порожнини – ідеальне місце проживання цієї істоти. Подібну бактерію також можна зустріти у собак та інших ссавців. Вони харчуються дрібнішими бактеріями та частинками їжі «господаря».

Більше публікацій за темою