Дослідники дізналися механізм обману мозку оптичними ілюзіями

NatComms: стало відомо, чому мозок бачить кольори та форми, що не існують.

Німецькі нейробіологи з Тюбінгенського університету дізналися, що відбувається в мозку під час сприйняття оптичних ілюзій. Вони вивчили процеси обробки візуальної інформації в мозку на лабораторних мишах. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications (NatComms).

Вчені використовували тип оптичних ілюзій, заснованих на колірному контрасті. Обране зображення представляло візерунки тонких ліній на суцільному білому тлі. Частина цих візерунків була пофарбована в салатовий колір. Завдяки цьому мозок сприймав салатові лінії як частину суцільної фігури з чіткими межами – в цьому випадку кола. Замкнута форма також мала яскравіший вигляд, ніж смуги, що її оточували.

Насправді у «кола» немає замкнутого контуру, а його центр – білого, а не салатового кольору.

Учені показували мишам зображення з оптичними ілюзіями та схожі малюнки без ілюзорного ефекту, відстежуючи реакції в зоровій корі тварин.

Зорова кора складається з шести шарів нейронів, пронумерованих від V1 до V6. Кожен рівень відповідає за обробку різних особливостей зображень. При цьому нейрони V1 зчитують базовий шар даних, а інші шари належать до вищих зорових областей.

Виявилося, що нейрони шару V1 сприймають як ілюзорні, так і неілюзорні області. Але в першому випадку на реакцію йде більше часу. Це означає, що під час зустрічі з ілюзією шар V1 звертається до вищих зорових областей, які допомагають йому обробити й добудувати зображення.

Коли вчені придушили активність нейронів у вищих зорових областях, миші перестали реагувати на ілюзії.

За словами дослідників, їхнє відкриття дає змогу краще зрозуміти механізми роботи свідомості та обробки візуальних даних.

Більше публікацій за темою