Вчені відкрили нову властивість води

Команда з Массачусетського технологічного інституту (MIT) розкрила раніше невідому властивість води. Спостереження показали, що вода може випаровуватися без джерела тепла, використовуючи тільки світло. Це явище отримало назву «фотомолекулярний ефект», – повідомляє видання The Independent.

Це відкриття може вирішити 80-річну загадку науки. Учені ще кілька десятиліть тому помітили, що хмари поглинають більше світла, ніж передбачають закони фізики. Але причини залишалися невідомими – до недавнього часу.

Учені провели 14 експериментів, під час яких довели, що фотони видимого спектра світла можуть розщеплювати скупчення води в атмосферному повітрі. Вони припустили, що цей ефект широко поширений у природі.

«Відкриття може допомогти нам по-новому зрозуміти, як сонячне світло взаємодіє з хмарами, туманом, океанами та іншими природними водоймами, впливаючи на погоду і клімат», – підкреслили вчені.

Нові дані здатні вплинути на різні галузі науки, від зміни клімату до прогнозів погоди. Також вони можуть вказати на нові шляхи виробництва енергії та чистої води, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Більше публікацій за темою