Вчені відкрили новий вид тигрових кішок

Вчені в Бразилії нещодавно описали новий вид південноамериканських кішок – димчасту тигрову кішку. Цей родич оцелота зустрічається вкрай рідко, і лише в окремих районах Центральної та Південної Америки.

Тигрові кішки, вони ж онцили, – невеликі плямисті кішки, що мешкають у джунглях Центральної та Південної Америки. Це одні з найменших і найобережніших диких кішок в Америці, їхня вага становить від 1,5 до 3 кг – набагато менше, ніж у більшості домашніх кішок.

Донедавна онцил розділяли на два види: північна тигрова кішка (Leopardus tigrinus) і атлантична тигрова кішка (Leopardus guttulus). Але в класифікації з’явився і третій вид – димчаста тигрова кішка (Leopardus pardinoides). Цей малюк мешкає в туманних лісах південної частини Центральної Америки та гірських ланцюгів Анд, які простягаються від Коста-Рики через усю Південну Америку.

Димчаста кішка відрізняється від своїх найближчих побратимів трохи темнішими плямами на хутрі, і їхньою більш довгастою, а не округлою, формою. Також у Leopardus pardinoides темніша шерсть.

Види тигрових кішок
Leopardus pardinoides позначено літерою b (Фото: Ricardo Ribeiro, Johannes Pfleiderer)

Більша частина ареалу проживання онцил знаходиться в Бразилії, що в теорії полегшує координацію майбутніх зусиль зі збереження виду. Однак ареал проживання димчастої кішки – тонка смуга, що проходить Південною Америкою через безліч країн.

Як і решта тигрових кішок, Leopardus pardinoides перебуває під загрозою зникнення через руйнування середовища проживання та вирубку лісів, а також ризик незаконного полювання. На думку екологів, у всіх тигрових кішок виявлено значне скорочення ареалу – до 68%.

Більше публікацій за темою