Вчені змогли відновити пісню, яку птаха бачила уві сні

Послухайте її – у буквальному сенсі опиніться на дві-три секунди в чужому сні.

Уже понад 20 років дослідники знають, що ділянки мозку птахів, які відповідають за спів, під час сну демонструють нейронні сигнали, аналогічні тим, коли птах співає, коли не спить. У науковій статті в журналі Chaos група дослідників з Університету Буенос-Айреса повідомляє, що вдалося перевести м’язову активність гортані птахів під час сну в пісню.

«Сни – одна з найбільш невловних частин нашого існування. Можливість проникнути в розум сплячого птаха і послухати, як звучить сон – це процес, який дуже захоплює», – сказав автор Габріель Міндлін, який спеціалізується на вивченні фізичних механізмів співу птахів.

What do bird dreams sound like?

Кілька років тому Міндлін і його колеги виявили, що сигнали нейронів передаються в сирингеальні м’язи – голосовий апарат птахів. Дані про м’язову активність сплячих птахів можна зібрати за допомогою самописних електродів електроміографії, а потім перевести в пісню, що звучить. Багато видів птахів мають складну мускулатуру, тому це – непросте завдання.

«Для роботи ми вибрали Great Kiskadee, мухоловку, механізм співу якої добре вивчений, але все ж таки довелося вдаватися до деяких спрощень», – каже Міндлін.

У результаті виявилося, що уві сні птах співав пісню, яку під час неспання виконує під час захисту своєї території, відганяючи чужинців.

Дослідження представляє біофізику як новий дослідницький інструмент, здатний відкрити двері для вивчення снів.

Більше публікацій за темою