Спагеті-монстр, риба-дракон і ще 50 нових видів виявлено в глибинах Тихого океану

Підводний хребет біля острова Пасхи може стати новою охоронюваною зоною.

Глибоководна експедиція виявила на хребті Салас-і-Гомес у Тихому океані понад 50 невідомих видів. Про це повідомляє Daily Mail.

Група вчених нанесла на карту 78 000 кв. км морського дна поблизу острова Пасхи. Уздовж океанського гірського хребта протяжністю 2900 км морські біологи побачили 160 видів, майже третина з яких невідома науці. Серед найдивовижніших нових видів – морський їжак-діадема та глибоководна риба-дракон.

Вражає уяву і сифонофор Bathyphysa, якого називають «летючим спагеті-монстром» через його численні мацаки. Сімейство сифонофорів, до якого належить відомий і смертельно отруйний португальський кораблик, – драглисті дрейфівні організми, що складаються з колоній окремих організмів. Вчені також виявили в районі Салас-і-Гомес найглибоководнішу тварину, що залежить від фотосинтезу, – зморшкуватий корал лептосерис.

Хребет Салас-і-Гомес тягнеться від острова Пасхи до узбережжя Чилі. Ланцюг складається зі 110 підводних гір, багатих морським життям. Тут є такі екосистеми, як сади скляних губок і глибоководні коралові рифи, а також відбуваються міграції китів, морських черепах, акул та інших тварин. Екологи планують надати хребту Салас-і-Гомес статус охоронюваної території у відкритому морі відповідно до договору ООН.

Більше публікацій за темою