У Гарварді створили «розумну» рідину – її властивості можна програмувати

Гарвардські вчені розробили програмовану рідину з унікальною структурою, що дає їй змогу радикально змінювати свої властивості, як-от стисливість, оптичну поведінку і в’язкість. Це також перша метарідина, здатна переходити між ньютонівським і неньютонівським станами.

Дослідники стверджують, що розробка стане в пригоді в найрізноманітніших галузях, особливо в робототехніці.

Метаматеріали – це штучно створені матеріали з рідкісними властивостями, які, за словами дослідників, «визначаються їхньою структурою, а не складом».

Зазвичай положення будівельних блоків у метаматеріалах фіксоване в рамках решітчастої структури. Своєю чергою, нова речовина складається з крихітних гумоподібних сфер, які перебувають у рідині, що не стискається (у цьому разі – в силіконовому мастилі).

Ці сферичні капсули наповнені повітрям і за достатнього тиску деформуються, утворюючи лінзоподібну півсферу. За відсутності тиску вони набувають своєї звичайної форми. Це значно змінює властивості рідини: наприклад, півсфери дозволяють світлу фокусуватися і проходити крізь речовину, а цілі сфери блокують його.

На відміну від твердих метаматеріалів, метарідини здатні текти й адаптуватися до форми місткості. Метою вчених було створити метарідину, яка не тільки володіла б цими властивостями, а й також давала б змогу програмувати в’язкість, стисливість і оптичні властивості.

Щоб продемонструвати здібності метаматеріалу, вчені використовували його як гідравлічну рідину в роботизованій руці. Завдяки цьому робот зміг узяти тендітні предмети, такі як скляна пляшка і яйце, не розчавивши їх.

Рідина автоматично реагувала на тиск різних об’єктів без додаткового програмування і зовнішнього управління, що було б неможливо з традиційною гідравлічною рідиною, такою як вода.

Вчені лише почали вивчати можливості нової речовини. Тепер вони хочуть перевірити її акустичні та термодинамічні властивості, пише Futurism.

Більше публікацій за темою