Вчені запропонували створити надійні паролі за допомогою ДНК

Замість арифметичних операцій, дані зберігаються у вигляді послідовності нуклеотидів. Це захистить паролі від квантових комп’ютерів у найближчому майбутньому.

Експерти з безпеки б’ють на сполох: квантові комп’ютери, які можуть з’явитися вже в найближчі 10 років, можуть легко зламати сучасні паролі. Суть захисту паролів – криптографічні односторонні функції, які перетворюють пароль на «вихідне» значення, не даючи змоги його дізнатися. Але квантові комп’ютери можуть зробити зворотне обчислення, поставивши під загрозу безпеку даних.

Дослідники з ETH Zurich представили криптографічну односторонню функцію, яка працює інакше і залишиться безпечною в майбутньому. Замість обробки даних за допомогою арифметичних операцій вони зберігаються у вигляді послідовності нуклеотидів – хімічних будівельних блоків ДНК, повідомляє TechXplore. Оскільки це фізична система, а не цифрова, її не може розшифрувати алгоритм – навіть той, який працює на квантовому комп’ютері.

В основі цієї технології лежить пул зі 100 млн молекул ДНК. Кожна молекула містить два сегменти: один для «вхідного» значення (наприклад, ваш пароль), а інший для «вихідного» значення. Функція легко обчислює «вихідне» значення за «вхідним», але практично неможливо зробити навпаки.

Для перевірки ключа (вхідного значення) використовується метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). «Ключ» шукає свою «пару» в пулі ДНК. Якщо пару знайдено, ПЛР зчитує «вихідне» значення, яке потім можна використовувати для перевірки автентичності.

Квантові комп’ютери не зможуть зламати цю систему, оскільки підробити молекули ДНК практично неможливо. Біохімічний захист можна використовувати для захисту найрізноманітніших об’єктів: комп’ютерів, смартфонів, фізичних об’єктів. Виробництво молекул ДНК із вбудованою випадковістю обходиться дешево і легко. Витрати на виробництво пулу ДНК, який можна розділити в такий спосіб, становлять менше ніж 1 швейцарський франк (~100 рублів). Використання секвенування ДНК для зчитування вихідного значення вимагає більше часу і грошей, але багато біологічних лабораторій вже мають необхідне обладнання.

ETH Zurich подала заявку на патент на цю нову технологію. Дослідники хочуть оптимізувати та вдосконалити його, щоб вивести на ринок.

Вчені вважають, що використання методу перевірки пароля через ДНК найімовірніше для доступу до обмежених зон або високочутливих товарів. Вони також розглядають можливість застосування цієї технології для сертифікації творів мистецтва і боротьби з підробками. Методика може бути корисною для відстеження автентичності в промислових ланцюжках достачання або в маркуванні оригінальних ліків і косметики.

Більше публікацій за темою