Створено «електронну шкарпетку», що виявляє небезпечні захворювання за ходою

ESC: шкарпетка з датчиками може виявляти діабет і хвороби серця за ходою.

Учені з лікарні при національному університеті Чоннам у Південній Кореї розробили шкарпетку, оснащену датчиком балістокардіограми. Такий гаджет може вимірювати частоту серцевих скорочень і тиску, що чиниться на стопи під час ходьби, виявляючи пов’язані з серцево-судинними захворюваннями та діабетом особливості ходи. Результати дослідження опубліковано на сайті European Society of Cardiology (ESC).

У дослідженні взяли участь 20 осіб із цукровим діабетом і 20 здорових добровольців. Усіх учасників попросили протестувати нову розробку вчених – шкарпетку, оснащену датчиком балістокардіограми. Балістокардіографія як метод дослідження стану здоров’я ґрунтується на вивченні скоротливої здатності серця шляхом реєстрації механічних зсувів тіла людини.

Усі учасники мали провести 40 секунд у положенні стоячи для оцінки розподілу тиску на стопу. Також випробовуваних попросили пройтися протягом аналогічної кількості часу з метою вимірювання вбудованим датчиком частоти серцевих скорочень. Одночасно з тестуванням носка учасникам проводили електрокардіограму (ЕКГ).

Результати показали, що ті, хто страждає на цукровий діабет, чинили вищий тиск плесновою ділянкою стопи (середньою третиною стопи із зовнішньої сторони) на підошву під час ходьби порівняно зі здоровими піддослідними. Добровольці з пошкодженими кровоносними судинами також під час ходьби значно більше тиснули на плеснову ділянку, і менше – на п’яту. Ці особливості ходи були зафіксовані за допомогою електронної шкарпетки й підтверджені результатами ЕКГ.

Вчені відзначили, що неправильна хода сприяє утворенню виразок на ступнях, також відомих під терміном синдром діабетичної стопи. У разі інфікування таких ран існує загроза ампутації кінцівки. На думку дослідників, використання нового гаджета для виявлення проблем із ходою може допомогти людям скоригувати свої рухи та запобігти небезпечним ускладненням цукрового діабету.

Більше публікацій за темою