Вчені вперше виявили воду на двох кам’яних астероїдах – це змінить науку

Дослідники з Південно-Західного інституту виявили молекули води на поверхні кам’яних астероїдів. Результати дослідження опубліковані в журналі The Planetary Science Journal.

Це відкриття може бути корисним для розроблення стратегій з виявлення і видобутку ресурсів у космосі, які потім будуть використовуватися для підтримки життя і виробництва ракетного палива.

Астрономи вивчили чотири астероїди з високим вмістом силікатів: Ірис, Массалія, Мельпомена, Партенопа. Для спостереження використовувалися інструменти камери середнього інфрачервоного діапазону FORCAST на стратосферній обсерваторії SOFIA.

На трьох астероїдах (Ірис, Мельпомена і Массалія) було знайдено лінію поглинання з довжиною хвилі три мікрометри. Простими словами – це вказує на одночасну наявність атомів кисню і водню.

Лінія поглинання з довжиною хвилі шість мікрометрів свідчить про наявність води на астероїдах Ірис і Массалія. Безводні силікатні астероїди зазвичай формуються поблизу Сонця, а крижані об’єкти з високим вмістом води зустрічаються у віддалених областях Сонячної системи.

Знання про розташування астероїдів із певним хімічним складом дає змогу зрозуміти, як розподілялися хімічні елементи в протосонячній туманності. Раніше вважалося, що кам’яні астероїди класу S не містять води, а спектральна особливість із довжиною хвилі шість мікрометрів не була виявлена на цих небесних тілах.

SOFIA раніше виявила молекули води в одному з найбільших кратерів на південному полюсі Місяця. Було встановлено, що в одному кубічному метрі реголіту міститься хімічно зв’язана вода загальною масою близько 340 грамів.

Вчені планують отримати додаткові дані про астероїди Партенопа і Мельпомена з використанням космічного телескопа Джеймса Вебба і дослідити ще 30 об’єктів.

Раніше ми повідомляли, що незвичайний маленький супутник Сатурна Мімас, на поверхні якого безліч кратерів, приховує велику таємницю – внутрішній океан.

Більше публікацій за темою