На супутнику Сатурна Мімасі виявили океан

Астрономи Паризької обсерваторії виявили, що супутник Сатурна Мімас має океан рідкої води. Про відкриття повідомляють у статті, опублікованій у журналі Nature.

Мімас являє собою супутник діаметром всього близько 400 кілометрів, а його поверхня, рясно вкрита кратерами, не дає жодних натяків на присутність прихованого океану. Зазвичай ознакою довготривалих глобальних океанів є модифікація поверхні, викликана внутрішньою динамікою. Тому присутність величезних обсягів рідкої води на Мімасі вважалася малоймовірною.

У новій роботі вчені детально проаналізували орбітальний рух Мімаса, заснованого на даних, отриманих зондом Cassini, з особливим акцентом на дрейф перицентра – поступового зміщення найближчої до Сатурна точки орбіти. Виявилося, що під крижаною оболонкою на глибині 20-30 кілометрів ховається глобальний океан. Зменшення ексцентриситету орбіти через приливні взаємодії з газовим гігантом має на увазі, що океану, імовірно, менше ніж 25 мільйонів років, і він все ще розвивається.

Результати моделювання показують, що межа розділу океан – лід сягнула глибини менше ніж 30 кілометрів лише нещодавно (менше ніж 2-3 мільйони років тому), а це занадто короткий проміжок часу, щоб на поверхні з’явилися ознаки активності.

Більше публікацій за темою