На Місяці знайшли величезні поклади льоду

Як стверджують учені, запаси значно більші, ніж вважалося раніше. Але цю інформацію ще належить ретельно перевірити.

Учені з’ясували, що поклади льоду на території Місяця виявилися значно більшими, ніж вважалося раніше. Такий висновок вдалося зробити завдяки аналізу даних місії NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Дослідники вже знають, що на супутнику Землі присутня вода. Лід виявляли в місячному пилу і каменях, також відомих як реголіт. Ознаки замерзлої води знайшли в кількох областях біля Південного полюса, які постійно перебувають у тіні. Однак нова робота дозволила по-новому поглянути на ситуацію.

За даними NASA, ознаки наявності льоду є і за межами Південного полюса. Наприклад, такі свідчення знайшли в напрямку 77 градусів південної широти. Згідно з аналізом, найбільші поклади знаходитимуться біля найхолодніших постійно затінених місць, де температура не підіймається вище -198 градусів Цельсія.

Розподіл постійно затінених областей на Місяці в напрямку 80 градусів південної широти
Розподіл постійно затінених областей на Місяці в напрямку 80 градусів південної широти. (Фото: NASA/GSFC/Timothy P. McClanahan)

Наразі дослідники не можуть точно назвати площу крижаних відкладень. Також поки що немає даних про те, чи знаходяться вони на поверхні, чи ховаються під сухим шаром місячних каменів. Однак у вчених є припущення. Приблизно на 1 кв. м поверхні глибиною близько 1 м, яка знаходиться під відкладеннями, буде приблизно 5 л льоду. На думку вчених, туди він міг потрапити через удари комет і метеоритів, вивільнитися як газ із надр Місяця або з’явиться через хімічну реакцію водню в сонячному вітрі та кисню в реголіті.

Лід має велике значення для освоєння Місяця і подальших космічних місій. Як зазначили в NASA, вода в такому вигляді потрібна для різних цілей, зокрема для захисту від радіації. Крім цього, лід як окремі компоненти можна використовувати, щоб виробляти кисень або навіть ракетне паливо.

Більше публікацій за темою