Астрономи з’ясували, як екзопланети приховують свої атмосфери

arXiv: близькі до зірок екзопланети з атмосферами можуть здаватися безповітряними.

Американські астрономи з Чиказького університету з’ясували, що в космосі може бути більше екзопланет з атмосферою, ніж вважалося раніше. Однак їхні повітряні оболонки буває важко виявити за допомогою астрономічних спостережень. Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових матеріалів arXiv.

Більшість відкритих екзопланет обертаються навколо червоних карликів – найпоширенішого (75%) типу зірок у нашій галактиці Чумацький Шлях. Це означає, що більшість придатних для життя світів обертатимуться навколо цих світил.

Оскільки червоні карлики – відносно холодні зірки, населені планети мають перебувати на близьких до них орбітах. Це означає, що обертання таких планет буде заблоковано приливними силами, через що там не буде зміни часу доби.

Коли планета приливно захоплена, один її бік завжди звернений до своєї зірки, а інший бік вічно перебуває в темряві.

Попри це, подібні світи можуть бути придатні для життя внаслідок щільної атмосфери. У таких умовах тепло буде переміщатися між денною і нічною сторонами, вирівнюючи середню температуру.

У новому дослідженні вчені з’ясували, що в темній півкулі планет у приливному захопленні скупчуються хмари через різницю температур. Їхній верхній шар буде досить холодним порівняно з малохмарною світлою півкулею.

Виявилося, що різниця в температурах між денною і нічною сторонами таких планет приблизно відповідає температурному перепаду на світах без атмосфери.

Астрономи зазначили, що така проста закономірність може обдурити фахівців, які використовують космічний телескоп «Джеймс Вебб» та інші сучасні інструменти спостереження за космосом.

Раніше вчені з’ясували, як довго Земля залишатиметься придатною для життя.

Більше публікацій за темою