У Землі ненадовго з’явиться новий супутник

Астероїд 2024 PT5, який наприкінці вересня наблизиться до Землі, ненадовго стане мінімісяцем. Факт такого захоплення нового супутника планетою не унікальний, але цікавий.

Про наближення до земної орбіти такого тіла повідомили дослідники Американського астрономічного товариства. Очікується, що новий супутник супроводжуватиме планету з 29 вересня по 25 листопада 2024 року.

«Мова про астероїд розміром приблизно 10 метрів», – уточнили науковці. За їх словами, у Сонячній системі кілька мільйонів таких тіл.

Астрономи впевнені, що Місяць і Земля досить швидко позбудуться його спільною гравітацією.

За словами вчених, подія «прямо дивовижною не виглядає», але навряд чи таке траплялося дуже часто. «Розміри каменю в 10 метрів звичайні. Цікавим є тільки факт його короткострокового захоплення», – кажуть астрономи.

За словами дослідника динаміки астероїдів у Центрі астрофізики Гарварда і Смітсонівського інституту Федеріки Спото, спостереження за 2024 PT5 зміцнять знання вчених про космічні об’єкти, які наближаються до Землі й врізаються в неї.

The New York Times зазначає, що астероїди, які не можуть уникнути тяжіння Землі та в кінцевому підсумку потрапляють на її орбіту, називаються мінімісяцями. Їх важко виявити й офіційно ідентифікувати, а іноді вони виявляються штучними об’єктами – космічним сміттям.

Більше публікацій за темою