Японські інженери розробили інноваційну систему охолодження місяцеходів

Вчені-інженери з Університету Нагої (Японія) під керівництвом доктора Масахіто Нішикавара розробила інноваційну технологію енергоощадного охолодження місяцеходів.

Річ у тім, що «проживання» на Місяці вкрай несприятливе для техніки. Досить сказати, що перепади температури від -173 °C вночі до 127 °C вдень. Як підкреслюють учені, морозні ночі потребують систем опалення для підтримання робочих температур батарей і електронних компонентів, а пекучі дні – активного охолодження для запобігання перегріву.

Традиційні рішення відпрацьовані. Вони включають і електричні радіатори для обігріву компонентів, і активні системи охолодження для відведення тепла. Однак на все це потрібно багато енергії. А це, за словами вчених, цінний ресурс на Місяці, де місяцеходи залежать від батарей, що живляться від сонячних панелей.

Ключ до виживання місяцеходів лежить у технології, яка може перемикатися між денним охолодженням і нічною ізоляцією в енергоефективний спосіб. Технологічна інновація для освоєння Місяця Нещодавня розробка дослідників з Університету Нагої поєднує в собі переваги петльових теплових труб (LHP) і електрогідродинамічних помп (EHP).

Якщо зовсім просто: коли охолодження не потрібне, EHP створюють невелике протидійне зусилля для зупинки потоку холодоагенту, споживаючи при цьому мінімальну кількість енергії. Вдень система ефективно розсіює тепло, що виділяється електронними компонентами. Вночі вона ізолює їх, щоб захистити від екстремального холоду, споживаючи при цьому дуже мало енергії. Такий підхід не тільки забезпечує виживання місяцеходів за екстремальних температур, а й оптимізує використання обмежених енергетичних ресурсів.

Як підкреслюють фахівці, завдяки мінімізації енерговитрат і максимальній ефективності охолодження ця інновація може змінити підхід до планування і здійснення місячних місій, проклавши шлях до більш стійкого і глибокого дослідження Місяця.

Більше публікацій за темою