Цього року очікується «зупинка» Місяця – таке відбувається лише раз на майже два десятиліття

Наш супутник буде в небі довше і яскравіше.

Цього року на любителів спостерігати за небом чекає рідкісне астрономічне явище – велике місяцестояння, яке ще називають великою зупинкою Місяця. Востаннє таке було у 2006 році.

Під час обертання навколо Землі наш супутник може підійматися й опускатися за горизонт у межах 57 градусів. Раз на 18,6 року він опиняється у своїх крайніх північних і південних точках. Подібне відбувається в ті моменти, коли нахили Землі та Місяця досягають максимального значення.

Це впливає на видимість Місяця: він довше залишається на нічному небі й світить яскравіше. За даними вчених, наступна велика зупинка Місяця сягне піку під час осіннього рівнодення у вересні 2024 року і весняного рівнодення в березні 2025-го.

Рідкісна подія не залежить від фаз нашого супутника, тому спостерігати за нею можна буде практично щодня за ясної погоди. Але найкращий краєвид відкривається під час повного місяця, коли Сонце сідає, а Місяць тільки підіймається.

Цікаво, що такі історичні місця, як Стоунхендж, Калланіш і Ньюгрейндж, схоже, збігаються з точками сходу і заходу Місяця під час великого місяцестояння, що вказує на важливість цієї астрономічної події для стародавніх людей.

Більше публікацій за темою