«Полуничний місяць»: що це за явище і коли його можна побачити у 2024 році

Перший літній повний місяць, іменований «полуничним місяцем», відбудеться після червневого сонцестояння 22 червня, повідомляє видання Almanac.

Як з’явилася назва «полуничний місяць», чому у цього явища існує ще близько десяти імен і де можна буде його спостерігати – розбираємося у цій статті.

Що таке «полуничний місяць»

Це той період, коли Місяць перебуває у фазі повного місяця, тобто різниця екліптичних довгот Сонця і Місяця дорівнює 180 градусів. У цей нетривалий період влітку супутник Землі підсвічується Сонцем під особливим кутом, через що Місяць набуває полуничного відтінку.

Походження назви

Згідно з інформацією Almanac, який вперше почав публікувати назви повеней ще в 1930-х роках, саме індіанські племена охрестили червневий повний місяць «полуничним місяцем», бо явище відповідало короткому сезону збору полуниць.

У різних культурах це явище може мати свою назву, зазначає NASA. Наприклад: «медовий місяць», «рожевий місяць», «квітковий місяць», «гарячий місяць», «місяць-мотика» або «місяць посадок», Ват Пурніма, Посон Поя.

Застаріла європейська назва цього повного місяця – «медовий місяць». Деякі джерела припускають, що приблизно наприкінці червня мед був готовий до збору, що робило цей місяць «найсолодшим». Вираз «медовий місяць» з’явився в Європі щонайменше в 1500-х роках. Традиція називати перший місяць шлюбу медовим може бути пов’язана з цим повним місяцем через звичай одружуватися в червні.

Червневий повний місяць – зазвичай останній повний місяць весни або перший літній – традиційно називають «полуничним місяцем». Хоча полуниця має червонувато-рожевий колір і округлу форму, походження назви не має нічого спільного з відтінком або зовнішнім виглядом Місяця, попри те, як його зображують художники.

Місяць не тільки в цей період буває червоного кольору, додали в Almanac. У такому вигляді він може постати й в інші місяці, коли перебуває близько до горизонту.

Коли спостерігати «полуничний місяць» у 2024 році

Це явище можна буде спостерігати за два дні після літнього сонцестояння – 20 червня о 23:50 за київським часом. Місяць досягне своєї повної фази 22 червня о 4:08.

У червні фази Місяця змінюватимуть одна одну в наступні дні:

  • 6 червня о 15:38 – молодик.
  • 14 червня о 8:18 – перша чверть.
  • 22 червня о 4:08 – повний місяць, «полуничний місяць».
  • 29 червня о 0:53 – остання чверть.

Більше публікацій за темою