Вчені виявили у геконів «шосте чуття»

Доповнений слух геконів допомагає їм відчувати низькочастотні вібрації.

Вчені з Мерилендського університету виявили у геконів прихований сенсорний талант, який допомагає їм відчувати низькочастотні вібрації в діапазоні від 50 до 200 Гц. Результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.

Дослідження показали, що у геконів так зване «слухове шосте відчуття» пов’язане з функціонуванням спеціальної області внутрішнього вуха під назвою саккулюс. Зазвичай його роботу пов’язують з підтриманням рівноваги й положення тіла. Біологи встановили, що гекони використовують саккулюс для вловлювання низькочастотних вібрацій у діапазоні від 50 до 200 Гц, що значно нижче за межі, які сприймають їхні «звичайні» вуха.

За словами вчених, саккулюс дає змогу геконам відчувати вібрації, що передаються через різні середовища, як-от ґрунт або вода. Схожим чином інформацію сприймають й інші тварини, такі як земноводні та риби.

Дослідники зазначили, що ящірки та змії вважаються «німими» або «глухими» через відсутність звуків, що видаються. Однак нове відкриття вказує на те, що рептилії насправді здатні вловлювати ледь помітні вібрації й, можливо, використовують їх для комунікації. Якщо ця гіпотеза підтвердиться, біологам потрібно буде переосмислити погляди на еволюцію сенсорних систем у тварин.

Раніше вчені виявили новий вид геконів.

Більше публікацій за темою