Як житиме Земля, коли помре Сонце

Сонячна система, включно із Землею, зазнає кардинальних змін після згасання Сонця. Але чи буде нашу планету поглинуто зіркою, що помирає? Чи їй вдасться вціліти?

За прогнозами науковців, Меркурій і Венера майже напевно будуть знищені й поглинуті Сонцем під час його загибелі. Навіть якщо Земля переживе свою зірку, вона стане непридатною для життя. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Об’єктом вивчення стала довгострокова мінливість уламків, що пролітають повз білі карлики — залишки зір, подібних до нашого Сонця.

Не цілком зрозуміло, чи зможе Земля достатньо швидко віддалитися від Сонця, перш ніж воно «наздожене» і спалить планету. Навіть якщо Землі вдасться уникнути цієї долі, вона все одно втратить атмосферу й океани, тобто стане непридатною для життя.

У разі поглинання Землі разом із Венерою та Меркурієм Марс і чотири газові гіганти – Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун – продовжували б обертатися навколо того, що в підсумку стало б білим карликом. Уцілілі астероїди та супутники меншого розміру, ймовірно, були б розірвані на частини та подрібнені на пил, перш ніж упали б на мертву зірку.

Наразі Сонце спалює водень у своєму ядрі. Але коли він вичерпається, зірка розшириться і перетвориться на червоного гіганта, перш ніж стати білим карликом – кінцевою стадією життя зірок, коли вони спалюють усе своє паливо.

У новому дослідженні астрофізики прагнули з’ясувати, що відбувається з астероїдами, супутниками та планетами, коли вони проходять поблизу білих карликів. Для цього вони проаналізували транзити тіл – раптових знижень яскравості зірок, спричинених об’єктами, що проходять перед ними.

На відміну від передбачуваних транзитів, спричинених орбітальним рухом планет навколо зірок, транзити, викликані уламками, мають дивну форму, хаотичні й безсистемні.

Попередні дослідження показали, що коли астероїди, супутники та планети наближаються до білих карликів, величезна гравітація цих зірок розриває ці малі планетні тіла на дедалі дрібніші фрагменти. Зіткнення між цими фрагментами в підсумку подрібнюють їх на пил, який потім потрапляє до білого карлика. Дослідники, своєю чергою, можуть визначити, з якого типу матеріалу були зроблені початкові планетні тіла.

Ось відредагована версія тексту з урахуванням стандартів журналістики, професійної коректури та правил українського правопису:

У новому дослідженні вчені проаналізували зміни яскравості трьох білих карликів протягом 17 років, щоб зрозуміти, як відбувається руйнування астрономічних об’єктів у таких системах.

Перший білий карлик (ZTF J0328-1219) здавався стійким і «добре поводився» протягом останніх кількох років, але автори виявили свідчення масштабної події приблизно у 2010 році.

Інша зірка (ZTF J0923+4236) нерегулярно тьмяніє кожні кілька місяців і демонструє хаотичну мінливість у хвилинних масштабах під час цих слабших станів, перш ніж знову ставати яскравішою.

Третій білий карлик (WD 1145+017) поводиться ближче до теоретичних припущень, із величезною варіативністю щодо кількості, форми й глибини транзитів. Загалом ця система поступово стає яскравішою, оскільки пил, що утворився внаслідок катастрофічних зіткнень приблизно 2015 року, розсіюється. Непередбачуваний характер транзитів вказує на хаотичне середовище, в якому вони перебувають.

Отже, найімовірніше, Землю буде поглинуто Сонцем, яке розширюватиметься, перш ніж перетворитися на білого карлика. Щодо решти Сонячної системи, то деякі астероїди, розташовані між Марсом і Юпітером, а також, можливо, деякі супутники Юпітера, можуть зрушити зі своїх орбіт і пройти достатньо близько до майбутнього білого карлика, щоб бути розірваними на дрібніші уламки.

Більше публікацій за темою