Яка кількість галактик існує у Всесвіті

Чумацький Шлях – лише одна з незліченної кількості галактик у Всесвіті. Але якби нам довелося зробити припущення, то скільки всього галактик існує у Всесвіті? Науково-популярний портал Live Science спробував знайти відповідь на це запитання.

Астрономам складно відповісти на це запитання, оскільки навіть наші найпотужніші телескопи можуть охопити лише невелику, спостережувану частину Всесвіту. Ідеться про ту частину, світло від якої подолало достатньо довгий шлях, щоб досягти Землі. Вік Всесвіту становить 13,8 мільярда років, проте спостережувані регіони простягаються більш ніж на 13,8 мільярда світлових років у всіх напрямках. Космос постійно розширюється, а світло розпочало свою подорож раніше, коли Всесвіт був меншим.

На сьогодні розміри спостережуваного Всесвіту становлять приблизно 46 мільярдів світлових років. Це незрівнянно менше, ніж розміри Всесвіту загалом — ми бачимо лише до 3% його обсягу.

Крім цього, існує ще одна проблема. Галактик настільки багато, що ми можемо лише приблизно підрахувати їхню кількість на підставі тих регіонів Всесвіту, які доступні для спостереження. І навіть тут важливо враховувати нюанси. Наприклад, що саме можна вважати галактикою? Є галактики, маса яких у десятки разів перевищує масу нашої, і ті, що в десятки разів менші, аж до карликових.

Зрештою науковцям доведеться встановити мінімальний поріг маси галактик, щоб хоча б приблизно оцінити їхню кількість. Якщо, наприклад, встановити гіпотетичну межу в мільйон сонячних мас, то середня кількість галактик у Всесвіті від його зародження до сьогодні становитиме від 1 до 2 трильйонів. Однак і ці дані ґрунтуються лише на результатах роботи космічних телескопів, розташованих у межах нашої Сонячної системи, поле зору яких також обмежене.

Проте не все втрачено: космічний апарат New Horizons все ж таки зміг зробити якісні знімки, не спотворені перешкодами з нашої системи. Дослідження 2021 року виміряло обсяг світла, що випромінюється різними ділянками неба, і підрахувало, скільки галактик потрібно для його генерації. За приблизними оцінками, у спостережуваному Всесвіті міститься від 100 до 200 мільярдів галактик.

Більше публікацій за темою