В Арктиці виявили риб з аномаліями розвитку

Дефекти у водних мешканців можуть бути пов’язані зі змінами клімату.

У риб, що живуть в арктичних водах, виявлено аномалії, які можуть слугувати індикатором стану середовища проживання. Команда фахівців з Інституту океанології вперше детально зафіксували випадки альбінізму, порушення забарвлення тіла, реверсії сторін і викривлення хребта в особин беринговоморської палтусоподібної камбали Hippoglossoides robustus.

Також детально вивчили особину сайки Boreogadus saida з деформацією хребта, виловлену в західній частині Чукотського моря. Подробицями вчені поділилися в науковій роботі, опублікованій у журналі Ecologica Montenegrina.

Дослідники пояснили, що аномалії риб, що мешкають у водах високих широт, вивчені гірше, порівняно з іншими частинами Світового океану, це пов’язано з суворими кліматичними умовами арктичних морів, що тривалий час ускладнювали регулярні наукові роботи в цьому регіоні.

На фото, представлених вченими, видно екземпляри риб зі сліпим боком і зміненим забарвленням у цій частині тулуба. Ще одна особина показана в порівнянні з нормальним родичем – йдеться про полярну мешканку – сайку Boreogadus saida. У здорової рибки рівний тулуб завдовжки 162 мм, у сайки з особливостями – сильно викривлений хвилеподібний силует хребта, загальна довжина становить лише на кілька міліметрів менше від тулуба риби без аномалій.

В Арктиці виявили риб з аномаліями розвитку
P.P. Shirshov Institute of Oceanology

Пояснюється, що хоч виявлені в арктичних риб аномалії можуть бути спричинені різними причинами (впливом забруднення, паразитів, механічних впливів або різкої зміни умов проживання), але аналіз усіх цих причин показав, що найімовірнішою з них є кліматичні зміни (потепління і скорочення льодовитості) в Арктиці в останні роки.

Більше публікацій за темою