Як сучасні люди заселяли Європу

Як анатомічно сучасні люди, Homo sapiens, прийшли в Європу та існували тут десятки тисяч років тому.

Нова модель показала, як переміщалися, розмножувалися і вимирали в Європі анатомічні сучасні люди приблизно 45 000-32 000 років тому, в період оріньякської культури, повідомляє Кельнський університет. Наукова стаття вийшла в Nature Communications.

Виявилося, що чисельність сапієнсів на континенті пройшла чотири етапи. Причини розселення людей у Європу, найімовірніше, були різноманітні. Це може бути й бажання відкрити нові землі, ускладнення соціальної структури та прогрес у технологіях. Однак, згідно з новим дослідженням, принципове значення мав клімат. У своїй моделі вчені об’єднали кліматичні та археологічні дані разом з алгоритмами ШІ.

Отже, спочатку, на першому етапі, приблизно 45 000-43 000 років тому мисливці-збирачі повільно просувалися на захід, переходячи зі східного Середземномор’я, з Леванту, на Балкани.

За цим наступила друга фаза – сапієнси дуже швидко дісталися Західної Європи, проте, не встигнувши захопити Великобританію та Іберійський півострів (приблизно 43 200-41 000 років тому). Всупереч короткочасним невдачам, популяція Homo sapiens по всій Європі в цей час досягла приблизно 60 000 осіб.

Однак потім, на третьому етапі, 41 000-39 000 років тому чисельність і щільність населення сильно знизилися. Цей занепад був викликаний тривалим суворим холодним періодом, що тривав майже 3 000 років. Однак, за даними моделі, люди вціліли південніше Альп і на Балканах.

Четверта фаза почалася близько 38 000 років тому, коли умови знову покращилися, популяція швидко відновилася і збільшилася. Стародавні люди заселили Велику Британію та Іберійський півострів. До кінця цього процесу люди виявилися краще адаптовані до холодного клімату, що дало їм змогу розширити межі освоєних середовищ існування.

Більше публікацій за темою