Чому морські зірки відкидають кінцівки?

Дослідники Лондонського університету королеви Марії зробили революційне відкриття того, як морським зіркам вдається виживати після нападу хижаків – вони відкидають власні кінцівки. Команда визначила нейрогормон, відповідальний за запуск цього дивовижного подвигу самозбереження, повідомляє наукове видання EurekAlert!

Автотомія – здатність тварин відокремлювати частини тіла, щоб ухилитися від хижаків, – добре відома стратегія виживання у тваринному світі. Ящірки, що відкидають свої хвости, – добре знайомий приклад, але механізми, що лежать в основі цього процесу, залишаються багато в чому загадковими.

Тепер вчені розкрили ключовий фрагмент головоломки. У процесі вивчення звичайної європейської морської зірки Asterias rubens було виявлено нейрогормон, подібний до людського гормону ситості, холецистокініну (CCK), як регулятора від’єднання кінцівок. Ба більше, вчені припускають, що коли цей нейрогормон виділяється у відповідь на стрес, наприклад, напад хижака, він стимулює скорочення спеціалізованого м’яза біля основи променя морської зірки, що призводить до його відриву.

Примітно, що морські зірки мають неймовірні здібності до регенерації, що дають змогу з часом відрощувати втрачені кінцівки. Розуміння точних механізмів, що лежать в основі цього процесу, може мати велике значення для регенеративної медицини та розробки нових методів лікування травм кінцівок.

Доктор Ана Тіноко, член лондонської дослідницької групи, пояснила: «Наші результати проливають світло на складну взаємодію нейрогормонів і тканин, що беруть участь в автотомії морської зірки. Хоча ми визначили ключового гравця, цілком імовірно, що й інші чинники роблять свій внесок у цю незвичайну здатність».

Професор Моріс Елфік, автор роботи, підкреслив: «Це дослідження не тільки розкриває цікавий аспект біології морських зірок, а й відкриває двері для вивчення регенеративного потенціалу інших тварин, включно з людиною. Розшифрувавши секрети самоампутації морських зірок, ми сподіваємося поглибити наше розуміння регенерації тканин і розробити інноваційні методи лікування пошкоджень кінцівок».

Дослідження опубліковано в журналі Current Biology.

Раніше вчені відкрили новий вид морської зірки, яка отримала назву Paragonaster hoeimaruae.

Більше публікацій за темою