Виявлено нового морського хижака, що жив 90 мільйонів років тому

У Мексиці палеонтологи зробили важливе відкриття, виявивши рештки раніше невідомого морського хижака, який мешкав на Землі близько 90 мільйонів років тому. Як повідомляє Sci.News, новий вид отримав назву Yaguarasaurus regiomontanus і належить до групи мозазаврів – вимерлих морських рептилій, які домінували в океанах наприкінці крейдяного періоду.

Yaguarasaurus regiomontanus, як і інші мозазаври, мав довге тіло, схоже на тіло сучасного варана, широкий потужний хвіст та перетинчасті кінцівки. Ці характеристики дозволяли йому розвивати високу швидкість у воді. Щелепи хижака були оснащені численними гострими зубами, що робило його ефективним мисливцем.

Скам’янілості нового виду були знайдені на пагорбі поблизу муніципалітету Вальєсільо в штаті Нуево-Леон на північному сході Мексики. Дослідження, опубліковане в Journal of South American Earth Sciences, свідчить, що цей мозазавр міг бути одним з найгрізніших хижаків свого часу, харчуючись переважно рибою.

Варто зазначити, що мозазаври могли досягати довжини понад 15 метрів. Вони вимерли разом з більшістю динозаврів під час масового вимирання наприкінці крейдяного періоду, приблизно 66 мільйонів років тому.

Це відкриття дозволяє краще зрозуміти екосистеми древніх океанів та еволюцію морських рептилій. Воно також підкреслює важливість подальших палеонтологічних досліджень для розкриття таємниць доісторичного життя на нашій планеті.

Нагадаємо, раніше науковці виявили новий вид стародавніх морських крокодилів, які були схожими на дельфінів.

Більше публікацій за темою